Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Przepis dnia 2019-02-16
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować all dente. Żółty ser zetrzeć na tarce.

    Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.

    Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor.

    Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów.

    Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać.

    Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera.

    Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

babeczka35 02 lutego 2019
Sycąca i smakowita zapiekanka :)
Paninadeser 02 lutego 2019
Kocham makaron i taką zapiekankę zjadłabym ze smakiem :)
Nevermore 03 lutego 2019
Świetna zapiekanka, ślinka leci ;) Pycha, mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki