Boczek faszerowany

Boczek faszerowany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: magnolia
smaczne, szybkie i dobre

Składniki

  • boczek- najlepiej chudy, 1,5
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz
  • vegeta
  • mielone mięso, 1/2 kg
  • zielona pietruszka lub koperek
  • żelatyna

Przygotowanie

  1. Boczek trzeba przekroić wzdłuż aby go rozłożyć jak książkę.Następnie posoliś, popierezyć, natrzeć vegetą . Zrolować i odstawić do lodówki na 2-3 godz lub nie> jak komu się spieszy, ale jak poleży w lodówce to mięso skruszeje.

  2. Boczek wyjąć z lodówki , rozłożyć i posypać żelatyną. Następnie wyłożyć mielone mięso na boczek i go zrolować. Można spiąć go wykałaczkami lub obwiązać nitką do okoła aby się nie rozwalił.Piec w piekarniku ok 1 godz. .

  3. Najlepiej podawać na ciepło, ale pyszny jest również na kanapki.

Komentarze do przepisu (4)

Annuar 09 grudnia 2010
To musi być bardzo aromatyczne :) Mam 2 pytania: w jakiej temp. pieczesz ? Ile dajesz żelatyny - nigdy nie... Czytaj całość »
To musi być bardzo aromatyczne :) Mam 2 pytania: w jakiej temp. pieczesz ? Ile dajesz żelatyny - nigdy nie robiłam niczego podobnego i zupełnie nie wiem w jakiej ilości jej użyć i dlaczego daje się żelatynę ?
koko6 09 grudnia 2010
Żelatyna jest po to żeby cała pieczeń lepiej się trzymała w całości(skleja roladę),ja piekę takie mięsa w... Czytaj całość »
Żelatyna jest po to żeby cała pieczeń lepiej się trzymała w całości(skleja roladę),ja piekę takie mięsa w temp.180 st,ok.1.5--2 godz.Jeszcze odnośnie farszu tu jest napisane,że ma być taki jak na k.mielone---ja nie dodaję namoczonej bułki.Pozdrawiam.
magnolia 09 grudnia 2010
1. Boczę piekę z piekarniuku z termoobiegiem w tem. 120 C. ok 1,5 godz. to zależy .Kiedyś gdzieś czytałam,że... Czytaj całość »
1. Boczę piekę z piekarniuku z termoobiegiem w tem. 120 C. ok 1,5 godz. to zależy .Kiedyś gdzieś czytałam,że na każdy kilogram mięsa przeznaczamy godzinęgotowaniu lub pieczenia.I tak stosuję.
2. Żelatyną posypuję cały boczek tak na oko- 1/2 opakowania.
W odpowiedzi po co żelatyna- ja ją dodaję aby mięso bardziej ścisenęło się z boczkiem i tak nie rozpadało się.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • boczek- najlepiej chudy, 1,5
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz
  • vegeta
  • mielone mięso, 1/2 kg
  • zielona pietruszka lub koperek
  • żelatyna
Składniki