Bób w pomidorach z kalafiorem i smażoną cebulką

Przepis dnia 2020-07-07
Bób w pomidorach z kalafiorem i smażoną cebulką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
O tej porze roku chcąc przygotować obiad, warto korzystać ze świeżych owoców i warzyw. U mnie dzisiaj w roli głównej bób, który połączyłam z kalafiorem i pomidorami. Powstało pyszne, pełne aromatów i smaków danie, które gorąco Wam polecam.

Składniki

  • bób świeży 700 g
  • cebula 2 sztuki
  • pomidory w kawałkach, bez skórki 1 puszka (400 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • kalafior mrożony (różyczki) 450 g*
  • masło klarowane 2 łyżki
  • kostka wołowa Winiary 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszone ziarenka chili
  • parmezan (tarty) 2- 3 łyżki

Przygotowanie

  1. * Kalafior oczywiście może być świeży, ja akurat nie miałam więc wykorzystałam zamrożone różyczki.

    Bób płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy 15-20 minut od momentu zagotowania. Czas gotowania jest zależny od tego czy mamy bardzo młody bób, czy starszy.
    Domyślacie się zapewne, że młodszy gotujemy krócej. Ugotowany bób odcedzamy, czekamy chwilę i jeszcze ciepły obieramy z łupinek.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Rumienimy na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory, mrożonego
    kalafiora kostkę rosołową, wlewamy 200 ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 20 minut, do miękkości kalafiora. Warzywa doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz odrobiną chili. Gdy kalafior jest już miękki, dodajemy obrany bób. Składniki delikatnie mieszamy, podgrzewamy 5 minut.
    Gotowe danie podajemy posypane tartym parmezanem.


    Uwaga: Jeśli dodajemy świeżego kalafiora, należy go umyć, usunąć liście i głąb, następnie podzielić na różyczki. Dalej postępować tak, jak jest w przepisie.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 04 lipca
Pychotka:)
fafiatko 06 lipca
Warzywne pyszności! Uwielbiam takie gulaszyki.
BEATA1978 07 lipca
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bób świeży 700 g
  • cebula 2 sztuki
  • pomidory w kawałkach, bez skórki 1 puszka (400 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • kalafior mrożony (różyczki) 450 g*
  • masło klarowane 2 łyżki
  • kostka wołowa Winiary 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszone ziarenka chili
  • parmezan (tarty) 2- 3 łyżki
Składniki