Bób w pomidorach wg. Jamiego Olivera

Bób w pomidorach wg. Jamiego Olivera
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Idealna jako dodatek do mięsa lub osobne danie ;-D

Składniki

  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • puszka 400 g bobu (lub fasoli półksiężycowatej)
  • czerwony ocet winny
  • listki z 2-3 gałązek bazylii

Przygotowanie

  1. Wlej na patelnię nieco oliwy i postaw na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojony boczek. Usmaż go na złoto mieszając od czasu do czasu i zdejmij patelnię z ognia.

  2. Pokrój pomidory i dorzuć do boczku. Dodaj bób z zalewą i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż zawrze, a sos trochę odparuje i zrobi się kremowy.

  3. Domieszaj jeszcze nieco oliwy extra vergine i octu, a następnie dopraw do smaku. Posyp Bób listkami bazylii i postaw naczynie na stole.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 16 listopada 2018
Uwielbiam! z boczkiem jeszzce nie probowalam.
kucharka-amatorka 16 listopada 2018
Bób i pomidory - coś nowego i ciekawego.
kuchmariola63 17 listopada 2018
Ciekawy przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • puszka 400 g bobu (lub fasoli półksiężycowatej)
  • czerwony ocet winny
  • listki z 2-3 gałązek bazylii
Składniki