Błyskawiczny gotowany schab

Błyskawiczny gotowany schab
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na danie mięsne, a dokładnie na gotowany schab. Przyrządzimy go jednak w sposób niecodzienny. Otóż będziemy go gotować jedynie 2 razy po 10 minut. , a składnikiem zalewy do mięsa będzie majonez.

Składniki

  • 800g schabu bez kości
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
  • listek laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

  1. Zaczynam od obsmażenia schabu ze wszystkich stron. Kładę mięso na patelnię, na rozgrzany olej. W ten sposób zamykam pory w mięsie, a schab po przygotowaniu będzie miękki i soczysty.

  2. Teraz zajmiemy się zalewą. Do garnka nalewam wodę – tyle, aby po włożeniu mięsa, było ono całe nią przykryte. Dodaję majonez i musztardę i mieszam. teraz reszta składników: sól, cukier, majeranek, listek laurowy i wszystkie ziarenka. Ząbki czosnku przecięłam wzdłuż, aby oddały jak najwięcej smaku.

  3. Do zalewy wkładam mięso i na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem przez 10 minut. Następnie mięso w zalewie pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia proces gotowania powtarzam – kolejne 10 minut.

  4. I to już koniec moi drodzy. Tak przyrządzony schab, jest mięciutki, pyszny, soczysty i bardzo pachnący. Ja uwielbiam go do kanapek. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 04 maja 2016
Wygląda apetycznie :)
Składniki
  • 800g schabu bez kości
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
  • listek laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majeranku
Składniki