Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moje ulubione, szybkie danie
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 465
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 88
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 165
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 465
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 88
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 165
Składniki
ZACZYN: 4 dkg drożdży rozcieramy z 3 łyżkami cukru zalewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka, wsypujemy łyżkę maki. Całość odstawiamy na 15 min pod przykryciem. KURKI: cebulkę (1 sztukę) kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebulki dodajemy kurki (opakownie 250 g). Większe kroimy a małe zostawiamy w całości. Chwilę smażymy, poźniej podlewamy odrobiną wody i dusimy, ok. 5 min. WRACAMY DO ZACZYNU: dodajemy jajko, ciepłe mleko i tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Jeśli dodamy za dużo dolewamy wody. Ciasto odstawiamy i wracamy do kurek. Dodajemy łyżkę posiekanego koperku i solimy. Pod koniec dolewamy smietanke (0,5 SZKLANki), Chwile gotujemy by zredukować. Bliny smażymy na oleju. Nakładamy kurki i posypujemy koperkiem.