Bitki z karkówki z cukinią i marchewką

Bitki z karkówki z cukinią i marchewką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Bitki większości osób kojarzą się z wołowiną, a ja chętnie przygotowuję je z mięsa wieprzowego. Tym razem z cukinią i marchewką.

Składniki

  • 5 plastrów karkówki bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie

  1. Lekko rozbite mięso z karkówki przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

    Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę i dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy ok. 15-20 minut na średnim ogniu.

    Cukinię kroimy w dużą kostkę i po czasie duszenia dodajemy do mięsa. Ponownie dusimy, do czasu, aż cukinia będzie miękka.

    Sos przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 07 marca 2018
Bardzo apetycznie :)
Nevermore 07 marca 2018
Pyszne żarełko, piąteczka z plusem :D
Składniki
  • 5 plastrów karkówki bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Składniki