Bitki z karkówki w sosie własnym

Bitki z karkówki w sosie własnym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Delikatne mięsko, oczywiście z pure i ćwikłą!

Składniki

  • plastry karkówki 2 na osobę
  • maka do obtoczenia mięsa
  • smalec lub olej do smażenia
  • Cebula
  • sól i pieprz
  • nać pietruszki
  • szczypta tymianku, ząbek czosnku
  • lisć lautowy i ziele angielskie
  • bulion 2 szklanki lub kostka

Przygotowanie

  1. Karkówkę rozbiłam i podzieliłam na naturalnie się oddzielające kawałki.

    Na patelni podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę do rumianości. Zdjęłam ją z patelni i wrzuciłam do garnka z gotującym się bulionem z liściem i zielem i czosnkiem.

  2. Bitki obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano, i dodałam je do wywaru. Dodałam też odrobinę tymianku.

    W szybkowarze zrobiłyby się w 30 minut ale użyłam zwykłego garnka i dusiłam je przez godzinę.

  3. Gotowe- mięso jest delikatne i soczyste, oczywiście najlepiej smakuje z pure i buraczkami.

    Oczywiście sos dla gładszej konsystencji można przetrzeć przez sitko, ale wszyscy byli już głodni :)

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

SlodkoSlodka83 16 października 2018
Najlepsze :-)
babcitereskiciasta 16 października 2018
Idealny obiad.:)
kucharka-amatorka 16 października 2018
Pyszny obiadek.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • plastry karkówki 2 na osobę
  • maka do obtoczenia mięsa
  • smalec lub olej do smażenia
  • Cebula
  • sól i pieprz
  • nać pietruszki
  • szczypta tymianku, ząbek czosnku
  • lisć lautowy i ziele angielskie
  • bulion 2 szklanki lub kostka
Składniki