Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 70
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 70
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Składniki
Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy. Posypujemy solą i przyprawami. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Natkę i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy bitki z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, pietruszkę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurki, groszek i natkę pietruszki. Przykrywamy, dusimy przez 1,5 godziny.
Pod koniec duszenia do garnka wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Sos powinien lekko się zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę.