Bitki schabowe z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim

Bitki schabowe z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Schab i sos pieczarkowy to nuda? Dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego na pewno nie:). Polecam to danie w mojej wersji.

Składniki

  • 1 kg schabu w plastrach
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • olej
  • sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Plastry schabu kroimy na pół, rozbijamy. Każdy kotlet posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju w dużym garnku przeznaczonym do smażenia.

  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy warzywa do zarumienionego mięsa. Smażymy do momentu aż pieczarki puszczą wodę. Wtedy dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy czosnek niedźwiedzi, dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.

  3. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki
  • 1 kg schabu w plastrach
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • olej
  • sól, pieprz, papryka słodka
Składniki