Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkoptowy omlet z bitą śmietaną"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji 3 zł
Białka ubijamy na sztywno z solą. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników.
Omlety smażymy na suchej patelni teflonowej lub lekko natłuszczonej zwykłej, pod przykryciem, na małym ogniu, około 3 minuty z jednej strony. Szybko, żeby nie zdążyły opaść, przewracamy na drugą stronę. Dosmażamy chwilkę, przekładamy na talerz i składamy lekko na pół.
Do chłodnego naczynia wlewamy zimną śmietanę, ubijamy na małych obrotach. Gdy masa zacznie gęstnieć, nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder i wlewamy cieniutkim strumyczkiem rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę. Chłodne omlety rozkładamy, dekorujemy wyciskaną ze szprycy bitą śmietaną. Składamy, zdobimy resztą śmietany i przygotowanymi truskawkami.
Wartość odżywcza jednej porcji 317 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 48 gŹródło: Rewia