Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Wiosna to pyszna pora na pyszny bigosik:)

Składniki

  • 2 małe główki młodej kapusty
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 4 średnie cebule
  • 30dkg boczku parzonego
  • 2-3 cienkie kiełbaski
  • świeża pietruszka i koperek
  • sól, pieprz, papryka

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, ale nie zbyt drobną. Podsmażamy na oliwie wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbaskami.

  2. W osobnym garnku, w osolonej wodzie, z odrobiną vegety, gotujemy poszatkowaną kapustę. Musimy uważać, żeby jej nie rozgotować. Młoda kapusta szybko mięknie.

  3. Gdy cebulka już jest podsmażona a kapusta miękka, odsączamy kapustę i wrzucamy ją do cebulki z mięskiem. Mieszamy, doprawiamy, dodajemy koncentrat. Na sam koniec wrzucamy pietruszkę z koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 12 lutego 2016
Okreslenie "cienkie kielbaski" nie oddaje ani gatunku, ani smaku tej wedliny... Chyba wszyscy wiedza, ze... Czytaj całość »
Okreslenie "cienkie kielbaski" nie oddaje ani gatunku, ani smaku tej wedliny... Chyba wszyscy wiedza, ze bedzie róznica w smaku potrawy, jesli dodamy np. parówki zamiast frankfuterek... Prosze zatem, jesli to tylko mozliwe, o precyzje w podawaniu przepisów kulinarnych...
Składniki
  • 2 małe główki młodej kapusty
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 4 średnie cebule
  • 30dkg boczku parzonego
  • 2-3 cienkie kiełbaski
  • świeża pietruszka i koperek
  • sól, pieprz, papryka
Składniki