Bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapusty.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Najlepszy z dużą ilością wiejskiej kiełbasy i koperku, czasem tez daje boczek. Szybki do przygotowania a jak smakuje, bardzo lubię. Często podaje go z ziemniakami, albo lubimy zjeść z samą bułką, z łazankami, a tu akurat z delikatnymi kluseczkami z mąki żytniej, danie pierwsza klasa. Bigos gotuje się dość szybko, a i kluseczki są ekspresowe w przygotowaniu. Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis, ile kucharek tyle przepisów.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 długie laski kiełbasy wiejskiej
  • 2 pomidory malinowe
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 100 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie, można poszatkować nożem. Przełożyć do garnka, zalać wodą ok. 2 szkl. +-, wrzucić listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego doprowadzić wrzenia, gotować na małym ogniu.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki u mnie akurat starłam w słupki. Dodać do gotującej się kapusty, wsypać pół łyżeczki soli, następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do kapusty.
    Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tylko do zarumienienia, wrzucić pokrojoną na półplasterki kiełbasę i całość podsmażyć, przełożyć do kapusty.
    Gotować do momentu aż kapusta będzie miękka, całość zaciągnąć jogurtem naturalnym wymieszanym trzepaczką rózgową z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z kapusty.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dać paprykę słodką i ostrą do smaku, co kto lubi i oczywiście najlepsze daje się na końcu, posiekany koperek.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 3 dni temu
Swietny pomysl na szybki bigosik!
KulinarnaChwila 3 dni temu
Pyszności :)
BEATA1978 3 dni temu
Taki bigos biorę w ciemno :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 długie laski kiełbasy wiejskiej
  • 2 pomidory malinowe
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 100 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
Składniki