Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: daria7
Bigos tradycyjny z młodej kapusty i kapusty kiszonej, oczywiście będzie również dobry z samej słodkiej młodej kaputy.

Składniki

  • Kapusta kiszona - 0,5 kg - 1kg zależnie jak kwaśny bigos lubimy
  • Młoda kapusta - 1 szt umyta i pokrojona w paski
  • Grzyby leśne suszone - 10 szt, wcześniej pokruszone i namoczone w wodzie ok 1h
  • Boczek wędzony - 200gr
  • Kiełbasa śląska z szynki - 200gr
  • Łopatka wieprzowa - 300gr
  • Cebula biała - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - średni słoiczek lub puszka pomidorów
  • 1 marchew - starta na grubych oczkach
  • 1 pietruszka - starta na grubych oczkach
  • 4 ziarna jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka kminku i majeranku, sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną podlewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez ok 1h, do większego garnka wlewamy grzyby i gotujemy 20 min, dodajemy 2 szklanki wody do grzybów i wrzucamy młodą kapustę, warzywa, koncetrat, przyprawy i gotujemy 30 min.

  2. Kiedy kapusta kiszona jest miękka,przekładamy ją do garnka z młodą kapustą, mieszamy, dusimy dalej na małym ogniu.
    Cebulę, boczek, mięso kroimy w kostkę i smażymy wszystko razem na patelni przez ok 10 min, przekładamy do bigosu, mieszamy, przykrywamy i dusimy 30 min, w razie konieczności dodać wodę lub bulion, żeby bigos nie przywierał do garnka, na tej samej patelni rumienimy pokrojoną kiełbasę, dodajemy do bigosu i gotujemy jeszcze 20 minut, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

    Bigos im więcej razy jest podgrzewany i chłodzony, tym bardziej jest smaczniejszy. Nadmiar można poporcjować i zamrozić lub zawekować w słoikach.

Składniki
  • Kapusta kiszona - 0,5 kg - 1kg zależnie jak kwaśny bigos lubimy
  • Młoda kapusta - 1 szt umyta i pokrojona w paski
  • Grzyby leśne suszone - 10 szt, wcześniej pokruszone i namoczone w wodzie ok 1h
  • Boczek wędzony - 200gr
  • Kiełbasa śląska z szynki - 200gr
  • Łopatka wieprzowa - 300gr
  • Cebula biała - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - średni słoiczek lub puszka pomidorów
  • 1 marchew - starta na grubych oczkach
  • 1 pietruszka - starta na grubych oczkach
  • 4 ziarna jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka kminku i majeranku, sól i pieprz
Składniki