Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: daria7
Bigos tradycyjny z młodej kapusty i kapusty kiszonej, oczywiście będzie również dobry z samej słodkiej młodej kaputy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną podlewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez ok 1h, do większego garnka wlewamy grzyby i gotujemy 20 min, dodajemy 2 szklanki wody do grzybów i wrzucamy młodą kapustę, warzywa, koncetrat, przyprawy i gotujemy 30 min.

  2. Kiedy kapusta kiszona jest miękka,przekładamy ją do garnka z młodą kapustą, mieszamy, dusimy dalej na małym ogniu.
    Cebulę, boczek, mięso kroimy w kostkę i smażymy wszystko razem na patelni przez ok 10 min, przekładamy do bigosu, mieszamy, przykrywamy i dusimy 30 min, w razie konieczności dodać wodę lub bulion, żeby bigos nie przywierał do garnka, na tej samej patelni rumienimy pokrojoną kiełbasę, dodajemy do bigosu i gotujemy jeszcze 20 minut, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

    Bigos im więcej razy jest podgrzewany i chłodzony, tym bardziej jest smaczniejszy. Nadmiar można poporcjować i zamrozić lub zawekować w słoikach.

Składniki
Składniki