Bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapusty.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Co roku na wiosnę gotuję bigos z młodej kapusty z młodymi marchewkami i zieleniną. Taki bigosik aż pachnie w kuchni wiosną. Możemy go podawać z młodymi ziemniakami, jak również jeść go z chlebkiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Szatkujemy kapustę na większe paski.

  2. Marchewki kroimy w kostkę, zieleninę kroimy drobno.

  3. Wlewamy do garnka 1 litr zimnej wody i układamy połowę szatkowanej kapusty. Warstwę kapusty posypujemy połową pokrojonej marchewki i zieleniny.

  4. Zasypujemy w garnku drugą taką samą warstwę, kapusta, liście laurowe, ziele angielskie, marchew, sól, pieprz ziołowy i zielenina, oraz domowa kostka rosołowa.

  5. Przykrywamy garnek pokrywką, i parzymy wszystko do momentu miękkości kapusty i marchwi.

  6. Kroimy boczek i kiełbasę w kostkę i smażymy bez tłuszczu na patelni.

  7. Na wierzch gotującej się kapusty rozsypujemy 2 łyżki kaszy pęczak.

  8. Gdy kiełbasa z boczkiem podsmaży się, dodajemy do garnka i mieszamy wszystkie składniki.

  9. Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, sok z kiszonej kapusty, oraz doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.

  10. Gotujemy jeszcze kilka minut żeby bigos połączył się z przyprawami, i kończymy gotowanie.

  11. Ugotowany bigos nakładamy na talerze lub do miseczek i konsumujemy.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 16 maja 2017
Uwielbiam to danie :)
Składniki
Składniki