Bigos z mieszanej kapusty na czerwonym winie.

Bigos z mieszanej kapusty na czerwonym winie.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Taki bigos z dodatkiem słodkiej i kiszonej kapusty jest bardzo smaczny.Grzyby suszone ,śliwki i mięsiwa dodają dodatkowo fantastycznego smaku. Im dłużej go gotujemy tym nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Serdecznie polecam:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować ,dać do gara ,zalać wodą do połowy kapusty.
    Mięsa pokroić na mniejsze kawałki wraz z nogami dołożyć do kapusty.Dodać liście,ziele,kminek,suszone grzybki,śliwki i gotować.

    Osobno w garnku gotować kapustę kiszoną około 40min,do odparowania wody.

    Kiedy mięsa są miękkie wyjąć pokroić na małe części,nogi obrać z kości.
    Wrzucić do kapusty jak również dodać ugotowaną kapustę kiszoną.


    Cebulę pokroić w piórka zeszklić na smalcu,dodać pokrojony w paski boczek i stopić.Dodać wędliny pokrjone i wszystko razem podsmażać pół godz.


    Zawartość patelni wrzucić do bigosu i na wolnym ogniu niech wszystko gotuje się 2 godz.


    Dołożyć przecier pomidorowy,pieprz i sól.Gar wynieść w chłodne miejsce.

    Na drugi i trzeci dzień czynność powtórzyć,jeść możemy jeśli mamy ochotę:)


    W czwartym dniu wody w bigosie praktycznie nie ma ,więc dolewamy wino 2-2,5 szkl.i gotujemy pół godz.mieszając by bigos dokładnie przeszedł aromatem wina.

    Bigos im dłużej leży tym jest smaczniejszy.

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (22)

Kate85 06 stycznia
Cudowny przepis :)

Szacunek za wino półwytrawne, ja to nawet słodkie dodaję :) Jak widzę przepisy na bigos z... Czytaj całość »
Cudowny przepis :)

Szacunek za wino półwytrawne, ja to nawet słodkie dodaję :) Jak widzę przepisy na bigos z winem wytrawnym to o zgrozo! hihi No wytrawne nie bardzo się nadaje, posmak w bigosie jest niemiłosierny i już nie zniknie i nie ważne jak dobre wino by było :) Choć uwielbiam wytrawne czerwone i innego nie piję ;) hihi
kucharka-amatorka 07 stycznia
Pycha bigosik.
fafiatko 07 stycznia
Idealny przepis na bigos, do tego na solidna porcje!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki