Kapustę poszatkować ,dać do gara ,zalać wodą do połowy kapusty.
Mięsa pokroić na mniejsze kawałki wraz z nogami dołożyć do kapusty.Dodać liście,ziele,kminek,suszone grzybki,śliwki i gotować.
Osobno w garnku gotować kapustę kiszoną około 40min,do odparowania wody.
Kiedy mięsa są miękkie wyjąć pokroić na małe części,nogi obrać z kości.
Wrzucić do kapusty jak również dodać ugotowaną kapustę kiszoną.
Cebulę pokroić w piórka zeszklić na smalcu,dodać pokrojony w paski boczek i stopić.Dodać wędliny pokrjone i wszystko razem podsmażać pół godz.
Zawartość patelni wrzucić do bigosu i na wolnym ogniu niech wszystko gotuje się 2 godz.
Dołożyć przecier pomidorowy,pieprz i sól.Gar wynieść w chłodne miejsce.
Na drugi i trzeci dzień czynność powtórzyć,jeść możemy jeśli mamy ochotę:)
W czwartym dniu wody w bigosie praktycznie nie ma ,więc dolewamy wino 2-2,5 szkl.i gotujemy pół godz.mieszając by bigos dokładnie przeszedł aromatem wina.
Bigos im dłużej leży tym jest smaczniejszy.
Smacznego życzę!
Komentarze do przepisu (22)
Szacunek za wino półwytrawne, ja to nawet słodkie dodaję :) Jak widzę przepisy na bigos z... Czytaj całość »
Szacunek za wino półwytrawne, ja to nawet słodkie dodaję :) Jak widzę przepisy na bigos z winem wytrawnym to o zgrozo! hihi No wytrawne nie bardzo się nadaje, posmak w bigosie jest niemiłosierny i już nie zniknie i nie ważne jak dobre wino by było :) Choć uwielbiam wytrawne czerwone i innego nie piję ;) hihi
*Przejdziesz do wersji klasycznej