Bigos z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Aby przygotować bigos z kiszonych buraków, najpierw musisz mieć zakwas buraczany i buraki pozostałe po jego odcedzeniu. Sam zakwas jest idealny na barszcz lub bezpośrednio do picia dla zdrowia. To na początek, a później – będzie się działo, zapraszam na ucztę!

Składniki

  • 1,5 kg kiszonych buraków startych na dużych oczkach tarki
  • około 2 szklanek płynu – lekkiego bulionu warzywnego, białego lub czerwonego wina, cydru lub wody, a najlepiej mieszanki składni
  • opcjonalnie ok. 250 g pieczarek (u mnie to wynik sprzątania lodówki)
  • garść suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych)
  • garść wędzonych (ewentualnie suszonych) śliwek
  • duża cebula
  • 300 g tempehu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • kostka wędzonego tofu
  • opcjonalnie – jakieś resztki wegańskich wędlin i kiełbasek, pozostałych po świętach lub dowolnej imprezie
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 150-200 g)
  • olej do smażenia, nie za mało, przynajmniej szklanka (można więcej)
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie – wybrane zioła: cząber, majeranek, macierzanka i co kto lubi

Przygotowanie

  1. Skąd wziąć tempeh? Można go kupić stacjonarnie w niektórych sklepach ze zdrową żywnością i wegetariańskich, ale najłatwiej jednak przez Internet. Mam nadzieję, że z czasem stanie się równie łatwo dostępny, jak tofu, które dziś znajdziesz nawet w popularnych dyskontach.

  2. Buraki umieść w dużym garnku, dodaj przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec) i wędzone/suszone śliwki. Zalej płynem (u mnie pół na pół białe wino, bo miałam w lodówce resztkę do wykorzystania i lekki bulion). Dodaj też namoczone grzyby leśne wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj pod przykryciem do miękkości, czyli około 45-60 minut.

  3. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż wszystko do odparowania nadmiaru soków. Przypraw pieprzem i delikatnie solą, dodaj do garnka z burakami.

  4. Na tej samej patelni znów rozgrzej kilka łyżek oleju. Dodaj tempeh pokrojony w dowolnej wielkości kostkę.

  5. Pod koniec obsmażania skrop tempeh sosem sojowym. Gdy nabierze koloru i aromatu – dodaj go do garnka z burakami.

  6. Na patelni znów rozgrzej trochę oleju. Podsmaż na nim pokrojone w kostkę wędzone tofu oraz ewentualnie resztki wędlin, jeśli masz jakieś do “utylizacji”. Przypraw wszystko świeżo mielonym pieprzem i na koniec dodaj do garnka z burakami.

  7. Dodaj też resztę składników – koncentrat pomidorowy, ewentualnie wybrane zioła (u mnie odrobina cząbru i garść majeranku). Duś całość do całkowitej miękkości.

  8. U mnie jako dodatek do bigosu świetnie się sprawdził olej pozostały w słoiku po wyjedzeniu suszonych pomidorów - jest bardzo aromatyczny!

  9. Bigos z kiszonych buraków ma mieć piękny, tradycyjnie bigosowy brązowy kolor i połyskiwać tłuszczem. Najlepiej smakuje odgrzany następnego dnia, gdy smaki dobrze się zharmonizują. A gotowy bukiet aromatyczno-smakowy jest bogaty i złożony, więc warto poczekać do następnego dnia. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 04 stycznia
Pyszotka :)
SprytnaChochla 04 stycznia
Bardzo ciekawy przepis!
Składniki
  • 1,5 kg kiszonych buraków startych na dużych oczkach tarki
  • około 2 szklanek płynu – lekkiego bulionu warzywnego, białego lub czerwonego wina, cydru lub wody, a najlepiej mieszanki składni
  • opcjonalnie ok. 250 g pieczarek (u mnie to wynik sprzątania lodówki)
  • garść suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych)
  • garść wędzonych (ewentualnie suszonych) śliwek
  • duża cebula
  • 300 g tempehu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • kostka wędzonego tofu
  • opcjonalnie – jakieś resztki wegańskich wędlin i kiełbasek, pozostałych po świętach lub dowolnej imprezie
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 150-200 g)
  • olej do smażenia, nie za mało, przynajmniej szklanka (można więcej)
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie – wybrane zioła: cząber, majeranek, macierzanka i co kto lubi
Składniki