Bigos z kiszonej kapusty z mięsem do słoików i do bezpośredniego spożycia

Bigos z kiszonej kapusty  z mięsem  do słoików i do bezpośredniego spożycia
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowy bigos z mięsem polecam

Składniki

  • kiszona kapusta 3 kg
  • surowe mięso z karkówki lub szynki 1 kg
  • pomidory w puszce lub własne krojone 1 litr
  • koncentrat pomidorowy 1 szkl
  • ulubiona cienka kiełbasa 1 kg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 3 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie

  1. Kiszona kapustę płucze w zimnej wodzie z nadmiaru soli i kwasu wyciskam z wody daje do garnka dodaje drobno pokrojone surowe mięso kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego zalewam zimna woda i gotuje do miękkości w trakcie gotowania od czasu do czasu mieszam

  2. Ugotowana kapustę scedzam z wody dodaje koncentrat pomidorowy ,pomidory krojone sól i pieprz do smaku i ulubione przyprawy nastawiam n a wolnym ogniu do gotowania następnie kroję kiełbasę w kostkę przysmażam na patelni i dodaje do garnka z bigosem mieszam całość dolewam szklankę wody by sie nie przypaliło gotuje jeszcze pól godziny mieszam od czasu do czasu .

  3. Gotowy bigos podaje na gorąco do bezpośredniego zjedzenia ,super smakuje odgrzewany koleje dni lub gdy robisz tak ja ja duża ilość dajemy gorący do słoików i pasteryzuje 15 -20 minut na mokro i mam bigos na takie dni gdy nie mamy czasu gotować otwieramy słoik i podgrzewamy smacznego

Składniki
  • kiszona kapusta 3 kg
  • surowe mięso z karkówki lub szynki 1 kg
  • pomidory w puszce lub własne krojone 1 litr
  • koncentrat pomidorowy 1 szkl
  • ulubiona cienka kiełbasa 1 kg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 3 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy
Składniki