Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty.

Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczny bigos, ugotowany z białej, świeżej a także z kiszonej kapusty, na mięsie z łopatki wieprzowej, wędzonego boczku, kiełbasie śląskiej i dużą ilością pieczarek.

Składniki

  • kiszona kapusta 1,5 kg
  • biała kapusta 1,5 kg
  • łopatka wieprzowa 90 dag
  • kiełbasa śląska 50 dag
  • wędzony boczek 50 dag
  • pieczarki 1 kg
  • woda 1 litr
  • koncentrat pomidorowy 300 ml
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 8-10 ziaren
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1-2 łyżki (jak kto lubi)
  • mielona papryka słodka 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Białą kapustę szatkujemy i wkładamy do większego garnka, dodajemy pokrojone pieczarki, pastę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości kapusty i pieczarek. Dodajemy również pokrojony w kostkę boczek wędzony. W między czasie kroimy łopatkę w większą kostkę i smażymy na patelni na lekko rumiany kolor. Usmażoną łopatkę dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Gotuje my 60 minut. Po godzinnym gotowaniu dodajemy lekko odciśniętą kiszoną kapustę, najlepiej z domowego kiszenia. Wszystkie składniki w garnku dobrze mieszamy i gotujemy następną godzinę. Po godzinnym gotowaniu dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i ponownie gotujemy godzinę. Na drugi dzień gotujemy z rana godzinę i po południu również godzinę. Dodajemy majeranek, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze około 20 minut. Gotowy bigos możemy za pasteryzować w słoiki, jak również podać z pieczywem.



    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Docherro 27 października
Pycha,mam swojską kiszoną muszę zrobić:)
fafiatko 27 października
Z mila checia bym zjadla!
Składniki
  • kiszona kapusta 1,5 kg
  • biała kapusta 1,5 kg
  • łopatka wieprzowa 90 dag
  • kiełbasa śląska 50 dag
  • wędzony boczek 50 dag
  • pieczarki 1 kg
  • woda 1 litr
  • koncentrat pomidorowy 300 ml
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 8-10 ziaren
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1-2 łyżki (jak kto lubi)
  • mielona papryka słodka 1 łyżka
Składniki