W GARNKU LUB GŁĘBOKIEJ PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ZESZKLIĆ NA NIM POKROJONĄ W PIÓRKA CEBULĘ.
DO ZESZKLONEJ CEBULI DODAĆ POKROJONĄ W PÓŁTALARKI MARCHEW I POKROJONĄ W KOSTKĘ PAPRYKĘ. CHWILKĘ PODDUSIĆ.
NASTĘPNIE DODAĆ DO GARNKA POKROJONE W KOSTKĘ PIECZARKI, POMIDORY I STARTY NA TARCE CZOSNEK. SKŁADNIKI W GARNKU DOBRZE WYMIESZAĆ I DALEJ DUSIC NA MAŁYM GRZANIU.
CUKINIĘ UMYĆ, ODCIAĆ Z NIEJ KONCÓWKI I ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. TAK PRZYGOTOWANĄ DODAĆ DO GOTUJACYCH SIĘ WARZYW. GARNEK PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I CAŁOSĆ GOTOWAĆ 5 – 10 MINUT.
KIEDY WARZYWA ZACZNĄ WYPUSZCZAĆ SOK, DOPRAWIĆ JE PRZYPRAWAMI DO SMAKU, DODAĆ LISTEK LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE ORAZ KONCENTRAT POMIDOROWY.
CAŁOSĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, PONOWNIE PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I DUSIĆ NASTĘPNE 15 MINUT, CO JAKIS CZAS MIESZAJĄC.
NA SAM KONIEC DO BIGOSU DODAĆ POSIEKANY KOPEREK I EWENTUALNIE PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ.
BIGOS MOŻNA WŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I WEKOWAĆ W GARNKU Z GORACĄ WODĄ PREZ 20 MINUT.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej