Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty.
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 79
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 145
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 79
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 145
Składniki
Cebulę i kiełbasę pokroiłam kostkę. Podsmażyłam w garnku. W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję zawsze ze skórką. Na ogrodzie wyrosła mi piękna żółta i zielona cukinia. Zawsze robię kolorowe danie z dwóch rodzajów.
Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką. Niezbyt długo trzeba czekać aż cukinia puści sok i zmięknie. Trzeba działać więc szybko. Dla tych, co lubią dodatek koncentratu pomidorowego - polecam go dodać, ale bez tego dodatku też świetnie smakuje. Na koniec zrobiłam zasmażkę z masła i mąki. Do podkreślenia smaku i aromatu oczywiście dodałam dużą garść kopru. Na koniec przyprawiłam solą i pieprzem.
Notatki: * im mniejsza cukinia tym mniej się rozgotowuje i ładniej wygląda, skórka nie jest też twarda * zamiast masła do zasmażki można dodać np. smalczyku z mięskiem * zasmażka nie jest konieczna, mi zwyczajnie ten bigos z zasmażką bardziej smakuje * można bigos z cukinii ugotować na wywarze np. z udka i mięsko wdrobić w danie * przyprawić wedle własnego smaku * zanim cukinia puści soki w garnku, można dolać 1/3 szklanki wody, nie za dużo tylko