bigos z cukini

bigos z cukini
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Propozycja na szybki, sycący obiad lub kolację - pyszny bigos z cukinii. Z tradycyjnym bigosem łączy go podobny smak, lecz bigos z cukinii jest zdrowszy, lżejszy i bardziej odchudzony. Polecam!

Składniki

  • 2 - 3 większe cukinie
  • 150 g ulubionej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub 250 ml passaty/przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę lub piórka cebulę oraz pokrojoną kiełbasę. Smażymy chwilę aż cebulka się zeszkli.

  2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz paprykę w proszku. Całość mieszamy i smażymy ok. 3 min.

  3. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy wszystko. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15-20 min mieszając od czasu do czasu. (cukinię zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, lecz czas duszenia zwiększamy do ok. godziny.)


  4. Dodajemy obrane, pokrojone i pozbawione nasion pomidory. Mieszamy, dusimy jeszcze 10 min pod przykryciem. Podajemy z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

bryssska 10 lipca 2018
Uwielbiam ;-D
Nevermore 10 lipca 2018
Przepyszne jedzonko, zwłaszcza teraz, gdy mamy prawdziwy wysyp nowych warzyw :D
Składniki
  • 2 - 3 większe cukinie
  • 150 g ulubionej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub 250 ml passaty/przecieru pomidorowego
Składniki