Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona biała kapusta z pomidorowym akcentem, w lżejszej, niż zwykle wersji.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 183
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 82
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 63
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 183
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 82
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 63
Składniki
Umytą i poszatkowaną kapustę oraz obraną i startą na plastry marchewką dusić pod przykryciem z dodatkiem dwóch szklanek wody, jednej łyżki soli, ziela angielskiego i iści laurowych.
Mięso pokroić na kawałki, włożyć do rondla, posolić i podgrzewać mieszając, aby się nie przypaliło. Kiedy z mięsa wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić, aż odparuje woda.
Do miękkiej kapusty dodać przecier pomidorowy oraz uduszone z kiełbasą i cebulą mięso. Dusić jeszcze przez kilka minut.
Bigos smakuje doskonale z pieczywem, ziemniakami i makaronem.
Bigos świetnie nadaje się do zamrożenia.