Bigos - tradycyjny polski przepis

Bigos - tradycyjny polski przepis
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Gdy na dworze zimno, zawsze przychodzi ochota na rozgrzewający bigos. Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos!

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej kapusty (1/2 małej główki)
  • 800 dag mięsa wieprzowego (ja brałam łopatkę)
  • 2 laski kiełbasy wędzonej (najlepiej dwie różne)
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 małe przeciery pomidorowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • sól
  • pieprz
  • duży garnek!

Przygotowanie

  1. Wieprzowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobniejszą kostkę. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części a kapustę białą w paski. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć wszystkie składniki) i gotujemy na średnim ogniu około godziny.

  2. W tym samym czasie suszone grzyby przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącą wodą - moczymy również ok godzinki. Następnie je studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.

  3. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h.
    Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.

  4. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniaczkami.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 27 września 2016
Nie dość, że pyszne, to jeszcze pięknie zaprezentowane <3
agnieszkacrow 27 września 2016
dziękuję <3
embepe13 29 września 2016
Daruj temu bigosowi keczup i musztardę, a dolej tradycyjnego czerwonego wina i będzie super :))
Składniki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej kapusty (1/2 małej główki)
  • 800 dag mięsa wieprzowego (ja brałam łopatkę)
  • 2 laski kiełbasy wędzonej (najlepiej dwie różne)
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 małe przeciery pomidorowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • sól
  • pieprz
  • duży garnek!
Składniki