Bigos postny z rybą

Bigos postny z rybą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na bigos z rybą.

Składniki

  • 1 średnia kapusta słodka
  • ok 1kg filetów rybnych róznych
  • 1 puszka pomidorów
  • ok 50 ml oleju
  • sól, pieprz, biały pieprz, kminek mielony, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina ostrej p
  • 1 średnia marchewka
  • 50 g suchych grzybów

Przygotowanie

  1. Ja użyłam kapusty słodkiej, ale można zastąpić kiszoną.
    Kapustę drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, obrać opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy, oraz pokruszone suszone grzyby. Dusić do momentu aż zmięknie kapusta, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodać puszkę pomidorów w puszcze (przecier jest zbyt kwaśny, chyba że ktoś ma domowy przecier pomidorowy jest łagodniejszy niż kupny).
    Rybę (ja użyłam ok pięciu różnych), ugotować w małej ilości wody lub w parowarze (ja przygotowałam w parowarze) . W parowarze gotuje się ok 15 minut, więc myślę że gotując w wodzie niewiele dłużej. Wody nalać tak aby tylko przykryło rybę. Ugotowaną rybę pokroić na małe kawałeczki i dodać do miękkiej kapusty wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
    Myślę że bigos doskonale będzie wszystkim smakował na świątecznym stole.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 22 grudnia 2018
Ciekawy przepis,z rybą nigdy nie robiłam:)
fafiatko 29 grudnia 2018
To dla mnie nowosc, jestem bardzo ciekawa tego smaku, wiec na pewno sprobuje!
ElMar 29 grudnia 2018
Przepis dostałam od pani która sprzedawała ryby i różnego rodzaju sałatki i potrawy z ryb:)
Składniki
  • 1 średnia kapusta słodka
  • ok 1kg filetów rybnych róznych
  • 1 puszka pomidorów
  • ok 50 ml oleju
  • sól, pieprz, biały pieprz, kminek mielony, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina ostrej p
  • 1 średnia marchewka
  • 50 g suchych grzybów
Składniki