Bigos Alzacki

Bigos Alzacki
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kate85
Bigos jak marzenie :) Na klasykę zawsze można liczyć ! Tym razem przepis na absolutnie udany bigos :) Jest kapusta...jest moc! Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Pięknie polecam! Nie czekaj dłużej i zobacz jak możesz, z powodzeniem, przyrządzić ten bigos w domu .

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 60g świeżej słoniny
  • 300g karkówki
  • 300g boczku
  • 300g kiełbasek
  • kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
  • 1 golonka
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera, lubczyk, biała część pora
  • 3 liście laurowe
  • 8 jagód jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku
  • kminek

Przygotowanie

  1. Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.

  2. Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

  3. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę.

  4. Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki.

  5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
    Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

Nevermore 22 listopada 2017
Każdy bigos jest dobry, ale najlepszy ten po tygodniu :) Super :D
embepe13 24 listopada 2017
Alzacki? Bo nie dodano odrobiny wina czy śliwek? E, tam, to są jak najbardziej nasze smaki, a najlepszy jest wtedy... Czytaj całość »
Alzacki? Bo nie dodano odrobiny wina czy śliwek? E, tam, to są jak najbardziej nasze smaki, a najlepszy jest wtedy kiedy się kończy, czyli po ok. tygodniu :)No i nie ma w Twoim oleju, co, niestety, u różnych zwolenników "zdrowego żywienia" się zdarza. Dawno temu w "trójce" ogłoszono konkurs na ciepłe słowo. Wygrało słowo BIGOS :) Pozdrowienia
Konto usunięte 24 listopada 2017
Wątpię by w Alzacji znali bigos, ale wygląda dobrze. Zresztą wiadomo. Klasyka polskiej kuchni: ryba po grecku,... Czytaj całość »
Wątpię by w Alzacji znali bigos, ale wygląda dobrze. Zresztą wiadomo. Klasyka polskiej kuchni: ryba po grecku, placek po węgiersku i pierogi ruskie...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 60g świeżej słoniny
  • 300g karkówki
  • 300g boczku
  • 300g kiełbasek
  • kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
  • 1 golonka
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera, lubczyk, biała część pora
  • 3 liście laurowe
  • 8 jagód jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku
  • kminek
Składniki