Bigos

Bigos
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
całodobowo .... ale nie non stop

Składniki

  • 1,5 kg poszatkoanej kapusty świeżej
  • 1.5 kg kapusty kiszonej
  • 0.5 kg kiełbasy ulubionej
  • 25 dag tłustego boczku wędzonego
  • 25 dag miesa kurczaka
  • 0.5 dag wieprzowiny gulaszowej
  • 2 cebule
  • 4 śliwki suszone
  • 1/2 szkl. suszonych prwdziwków
  • sól, pieprz, majeranek, ziele ang, kminek, liść laurowy, przyprawa myśliwska
  • 3 pomidory
  • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego
  • 1 doba cierpliwości i odrobina zapału

Przygotowanie

  1. Całe mięso, boczek i kiełbasę ( pokrojone w kostkę) usmażyć porządnie przypiekając- ewentualnie podlewając olejem, pod koniec dodać suszone pokruszone drobno grzyby i cebulę w kostkę. Ten etap jest najbardziej uciążliwy ale ta perspektywa .....

  2. Dodać kapustę kiszoną, rozdrobnione obrane pomidory, drobno pokrojone śliwki - doprawić i dusić ok. 1 ha w razie potrzeby podlewając wodą - czasem mieszając.

  3. Dodać kapustę słodką - znowu doprawić do smaku, dodać wino i dusić kolejną 1 ha w razie potrzeby podlewając wodą., co jakiś czas mieszając

  4. Wystudzony bigos zamrozić ( dlatego potrzebna nam była doba), rozmrozić i spożyć.

  5. Niniejszym obalam mit, iż przygotowanie bigosu jest pracochłonne, uciążliwe i trudne.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 21 października 2011
Tak jeszcze nie robiłam chodzi mi o wino czerwone wrzucam w ulubione i koniecznie wypróbuję:-))Pozdrawiam
mufinka 22 października 2011
Skończył się sezon na cukiniowe placuszki i leczo, przechodzimy do konkretów... ;) ...dodam tylko, że jak... Czytaj całość »
Skończył się sezon na cukiniowe placuszki i leczo, przechodzimy do konkretów... ;) ...dodam tylko, że jak zawsze, zdjęcie baaardzo apetyczne :)
embepe13 25 października 2011
Wszystko ok, tylko ten olej, no jak, do bigosu? Są również przeciwnicy pomidorów, ja się nie czepiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg poszatkoanej kapusty świeżej
  • 1.5 kg kapusty kiszonej
  • 0.5 kg kiełbasy ulubionej
  • 25 dag tłustego boczku wędzonego
  • 25 dag miesa kurczaka
  • 0.5 dag wieprzowiny gulaszowej
  • 2 cebule
  • 4 śliwki suszone
  • 1/2 szkl. suszonych prwdziwków
  • sól, pieprz, majeranek, ziele ang, kminek, liść laurowy, przyprawa myśliwska
  • 3 pomidory
  • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego
  • 1 doba cierpliwości i odrobina zapału
Składniki