Bigos

Bigos
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Elajla
Zostały mi liście z gołąbków i chciałem je wykorzystać .

Składniki

  • kapusta kiszona 500 g
  • kapusta biała ( ja wykorzystałem resztę kapusty z gołąbków )
  • żeberka wędzone , skóry wędzone lub kiełbasa wedle uznania
  • koncentrat pomidorowy około 500 g
  • ziele angielskie 5 szt
  • liście laurowe 3 szt
  • sól
  • pieprz
  • Garści grzybów suszonych ( mogą być podgrzybki lub borowiki wedle uznania.

Przygotowanie

  1. Kapustę biła kroimy i wrzucamy do garnka . Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem około 1 szklanki wody . Gdy kapusta już jest miękka dodajemy pokrojona kapustę kiszona . Kiedy kapusta jest miękka dodajemy żeberka ,skóry, przyprawy grzyby . Grzyby najlepiej pokroić w kostkę i kilka godzin wcześniej zamoczyć .

  2. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu gdy już wszystko jest miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas żeby nam się nie przypaliło .

  3. Im częściej odgrzewamy tym bigos jest lepszy .

    Smacznego

Składniki
  • kapusta kiszona 500 g
  • kapusta biała ( ja wykorzystałem resztę kapusty z gołąbków )
  • żeberka wędzone , skóry wędzone lub kiełbasa wedle uznania
  • koncentrat pomidorowy około 500 g
  • ziele angielskie 5 szt
  • liście laurowe 3 szt
  • sól
  • pieprz
  • Garści grzybów suszonych ( mogą być podgrzybki lub borowiki wedle uznania.
Składniki