Bigos.

Bigos.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: balbinka568
Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

Składniki

  • -Kapusta kiszona - 2 kg
  • -Łopatka wieprzowa - 1 kg
  • -Kiełbasa (może być śląska lub toruńska) - 400 g
  • -Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • -Liść laurowy - 3 listki
  • -Przyprawa do bigosu
  • -Przecier pomidorowy
  • -Sól, pieprz
  • -Kostka rosołowa
  • -Majeranek - 2 łyżeczki
  • -Olej - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
    Gotować około 10 minut.
    Następnie wylać z kapusty wodę i nalać nowej.

  2. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy.
    Gotować około 1 godziny.

  3. Łopatkę umyć, pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Dodać do kapusty i gotować.

  4. Kiełbasę pokroić i dodać do gotującej się kapusty.

  5. Dodać przecier pomidorowy i przyprawę do bigosu.
    Gotować około godziny.

  6. Na końcu dodać majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Składniki
  • -Kapusta kiszona - 2 kg
  • -Łopatka wieprzowa - 1 kg
  • -Kiełbasa (może być śląska lub toruńska) - 400 g
  • -Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • -Liść laurowy - 3 listki
  • -Przyprawa do bigosu
  • -Przecier pomidorowy
  • -Sól, pieprz
  • -Kostka rosołowa
  • -Majeranek - 2 łyżeczki
  • -Olej - 2 łyżki
Składniki