Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne kartacze Babci Stefci z Bieszczad.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 150
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1313
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1079
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 150
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1313
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1079
Składniki
Wykonanie sosu: Pieczarki i cebulę obrać i podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zalać niedużą ilością wrzącej wody i gotować na małym ogniu. Z mąki i masła zarobić zasmażkę i zaciągnąć sos. Wykonanie ciasta: Połowę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(tak jak na placki ziemniaczane) i odcisnąć skrobię i odłożyć. Zaś drugą połowę ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc, ostudzić i połączyć z startymi ziemniakami, obiema mąkami, dodając odłożoną skrobię tyle żeby masa nie była za rzadka, po czym dokładnie wyrobić ciasto ziemniaczane.. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim. Następnie ostudzić i zmielić razem z czosnkiem, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz roztartym na dłoni majerankiem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić masę ręką dokładnie. Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego formować na dłoni placuszki, nadziewać farszem i dokładnie zlepiać. Wrzucać na wrzątek i gotować póki kartacze nie wypłyną na powierzchnię, po czym jeszcze gotować około 5 minut . Podawać z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.