Biała kiełbasa z warzywami w sosie

Biała kiełbasa z warzywami w sosie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pięknie podpieczone złotobrązowe białe kiełbaski z dodatkiem miękkich warzyw zapiekane razem w kremowym sosie, to proste, szybkie do przygotowania, pełne smaku i sycące danie obiadowe, które posmakuje każdemu.

Składniki

  • 8-10 białych kiełbasek
  • ok. 700 gram ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu wołowego (lub drobiowego)
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na odpowiadającej nam wielkością kawałki.
    Marchewki obrać i także pokroić.
    Czerwone cebule pokroić w piórka.
    2 ząbki czosnku drobno posiekać.

  2. Pokrojone ziemniaki, marchewki, cebulę oraz posiekane ząbki czosnku przerzucić do dużej miski.
    Następnie dodać 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól oraz pieprz do smaku i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym do miski dodać 8-10 białych kiełbasek i także wymieszać.
    Tak przygotowane warzywa i kiełbaski rozłożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym. (kiełbaski powinny być na wierzchu)

  3. Do miski w której przygotowywane były warzywa dodać 2 łyżki roztopionego masła oraz 2,5 łyżki mąki i dokładnie ze sobą wymieszać.
    Następnie ciągle mieszając stopniowo dodawać 2 szklanki bulionu wołowego (lub drobiowego).
    Tak przygotowany sos przelać do naczynia żaroodpornego. (nie polewać nim warzyw ani kiełbasek, tylko wlać z boku i pozwolić się rozpłynąć po dnie)

  4. Kiełbaski z wierzchu skropić odrobiną oliwy z oliwek.
    Całość wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
    Piec przez ok. 25 minut, po tym czasie ponownie skropić kiełbaski oliwa z oliwek i wstawić na kolejne ok. 25 minut, lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia miękkości warzyw i podpieczenia kiełbasek.

  5. Gotowe, pięknie podpieczone białe kiełbaski, miękkie warzywa podawać polane pysznym, aromatycznym sosem udekorowane na przykład drobno posiekaną natką pietruszki, lub drobno posiekanym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 13 marca
Ja to biorę, tylko uważaj, bo ktoś Ci napisze, że to nie kiełbaski, tylko parówki ;p

Ja bym nie zmieniał... Czytaj całość »
Ja to biorę, tylko uważaj, bo ktoś Ci napisze, że to nie kiełbaski, tylko parówki ;p

Ja bym nie zmieniał nazwy pod wpływem osoby, która nie wstawała ani jednego przepisu. Niech coś pokaże i wtedy się pośmiejemy :)
Takich czepialskich widziałem już dziesiątki, tylko nie wiem oo co to ludzi robią. Chyba życie trochę doskwiera i trzeb się jakoś wyżyć :D
Dariusz-D 13 marca
Bardzo ciekawe danie, gratuluję :-)
Czy kiełbaski były surowe, czy parzone ?
KulinarnaChwila 14 marca
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8-10 białych kiełbasek
  • ok. 700 gram ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu wołowego (lub drobiowego)
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz czarny
Składniki