Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie

Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mariwanna
aromatyczna i soczysta kiełbasa w esencjonalnym sosie - w sam raz na wielkanocny stół.

Składniki

  • 1kg białej surowej kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 marchewki
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 butelka jasnego piwa
  • olej do posmarowania formy

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w grube piórka, marchew w słupki.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć cebulę, marchewkę, jałowiec, ułożyć kiełbasę i każdą nakłuć wykałaczką w kilku miejscach (żeby nie popękała).
    Musztardę wymieszać z miodem, posmarować kiełbasę po wierzchu, między pętka włożyć liście laurowe, zalać piwem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 180stC.
    Podawać na gorąco z chrzanem, ziemniaczkami albo pajdą wiejskiego żytniego chleba.
    Smacznego!

Składniki
  • 1kg białej surowej kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 marchewki
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 butelka jasnego piwa
  • olej do posmarowania formy
Składniki