Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa w sosie piwnym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: taura
Proste, szybkie danie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na niewielką ilość gorącego oleju rzepakowego wrzuciłam dużą, posiekaną cebulę. Kiedy cebula się podsmażyła, dodałam 500 g białej, parzonej kiełbasy, pokruszoną kromkę razowego chleba, wlałam 300 ml jasnego piwa i 50 ml wody. Do tej potrawy należy wybrać piwo z jak najmniejszą ilością goryczki [podpytajcie mężów - mój jest w tym temacie mistrzem :) ]. Gotowałam 10 minut. Po tym czasie zrobiłam zasmażkę z 50 g masła i 2 łyżek mąki. Lekko złotą zasmażkę dodałam do gotujących się kiełbasek. Doprawiłam łyżeczką soku z cytryny, szczyptą cukru oraz świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (8)

Ewaaa 25 marca 2014
zabieram, bo coś czuję, że mój mąż będzie kontent :)
Konto usunięte 25 marca 2014
podoba mi się Twój sposób przyrządzenia białej kiełbasy.
Wiech_K 25 marca 2014
Zrobię, ale tylko dla siebie, bo moje dziewczyny nie lubią. :-(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki