Biała kiełbasa w sosie chrzanowym wg. Marioli

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym wg. Marioli
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Gdy tylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3

Składniki

  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodajemy chrzan i musztardę, zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną.

    Kiełbasę gotujemy w 80°C przez 30 min. Kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Komentarze do przepisu (6)

pelen_brzuszek 27 lutego 2019
pięknie wygląda :)
kuchmariola63 28 lutego 2019
Smacznego :)
konhambos 01 marca 2019
dobry przepis na sos
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
Składniki