Biała kiełbasa w sosie chrzanowo pieczarkowym

Biała kiełbasa w sosie chrzanowo pieczarkowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nie wolno, na litość boską, do sklepu chodzić na „głodzie”! Kupuje wtedy się wszystko, na co ma się ochotę. Tak było tym razem. Ona na mnie „patrzyła” i „krzyczała”, Weź…pliz, Weź mnie! Jak jej nie wziąć skoro tak na mnie patrzy i prosi. Przygarnąłem!

Składniki

  • 2 pętka surowej białej kiełbasy
  • 5oo ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy imbirowej
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Przygarnięte kiełbasy gotujemy w wodzie (500 ml) z dodatkiem liści laurowych.

    Wyjmujemy i kroimy w „talarki”. Wywar przecedzamy przez drobne sito, dodajemy chrzan i musztardę oraz pokrojone pieczarki. Zagotowujemy.



    Mąkę mieszamy z wodą (100 ml), dodajemy do całości, chwilę podgrzewamy.



    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 29 listopada 2020
Pyszotka:)
Facet_w_kuchni 29 listopada 2020
Też lubię. Ale ja bym się oparł. Mam jeszcze w zamrażalniku własnoręcznie zrobioną :)
Futka 01 grudnia 2020
Patrzę na zdjęcie i po prostu jem oczami! Pycha! <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pętka surowej białej kiełbasy
  • 5oo ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy imbirowej
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz
Składniki