Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty przepis na aromatyczną, białą kiełbasę w piwno-cebulowym sosie. Do przygotowania można użyć zarówno kiełbasy parzonej, jak i surowej. Jeśli wybierzemy tę parzoną, to koniecznie trzeba ją ponacinać, żeby nie popękała i nie rozpadła się w czasie gotowania.

Składniki

  • 6 białych kiełbasek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • butelka piwa porter
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kiełbaski nacinamy, jak do grillowania i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym smalcu.
    Kiedy już się zrumienią zalewamy je piwem i zmniejszamy ogień.
    Dodajemy przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku, gotujemy aż część piwa się zredukuje.

  2. Cebulę kroimy w dość grube paski i dorzucamy do kiełbasek, dokładnie mieszamy.
    Gotujemy aż prawie całe piwo odparuje i zostanie gęsty piwno-cebulowy sos.

Komentarze do przepisu (1)

luna76 16 listopada 2014
Uwielbiam białą kiełbasę, ale w takiej wersji nie robiłam. Musi być pyszna !!
Składniki
  • 6 białych kiełbasek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • butelka piwa porter
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
Składniki