Biała kiełbasa pieczona z cebulą, ziemniakami, pieczarkami i papryką.

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, ziemniakami, pieczarkami i papryką.
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, pieczarkami i papryką podana z pieczonymi ziemniakami. Polecam.

Składniki

  • kiełbasa biała 4 szt.
  • cebula 5 szt. średnie
  • pieczarki małe 30 dag
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • Ziemniaki 2 szt. duże
  • tłuszcz do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy, kroimy na połówki, parzymy razem z kiełbasą w temperaturze 75 stopni Celsjusza 20 minut. Po sparzeniu, kiełbasę i pieczarki wyjmujemy z garnka. Obrane cebule kroimy w pół plastry, posypujemy solą i pieprzem ziołowym, odstawiamy na 20 minut żeby cebule zmiękły. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i na rozgrzany tłuszcz dodajemy cebulę z pieczarkami, dusimy pod przykryciem do ładnego zeszklenia cebuli.

  2. Zeszkloną cebulę z pieczarkami wykładamy po brzegach brytfanki w której będziemy podpiekać kiełbasę. Na środek układamy kiełbaski, ziemniaki i pokrojone kawałki papryki. Na wierzch rozkładamy kawałki smalcu i zapiekamy około 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Podczas zapiekania proponuje przewracać kiełbasę i ziemniaki żeby równomiernie się podpiekły. Upieczone kiełbasy wykładamy na talerze, podajemy z upieczonymi ziemniakami, pieczarkami i papryką.

    Smacznego!!!

Składniki
  • kiełbasa biała 4 szt.
  • cebula 5 szt. średnie
  • pieczarki małe 30 dag
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • Ziemniaki 2 szt. duże
  • tłuszcz do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
Składniki