Biała kiełbasa.

Biała kiełbasa.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: DarekP
...możesz to zrobić w domu :)

Składniki

  • 2 kg łopatki
  • 1 kg podgardla
  • 2 łyzki soli
  • 5 łyżek majeranku
  • 5-10 ząbków czosnku
  • 3 łyzki pieprzu
  • 0,5 litra wody
  • jelita wieprzowe

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach. Czosnek dorzucamy do mielenia mięsa , dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy/mieszamy...dobrze wyrobione mięso wstawiamy do lodówki na noc. Jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek napełniamy powoli mięsem i zakręcamy pętka.No i już mamy kiełbasę, którą można sparzyć, ale również surową przechować w lodówce. Na czym polega domowe parzenie kiełbasy, do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.
    Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po lekkim osuszeniu nadaje się do zamrożenia

Komentarze do przepisu (3)

marysia11082 10 kwietnia 2017
Będę robiła na święta według Twojego przepisu.
DarekP 11 kwietnia 2017
Witam ! Dziękuję :) Cieszę się, że przepis się przyda... sam teraz muszę "lecieć" do rzeźnika i... Czytaj całość »
Witam ! Dziękuję :) Cieszę się, że przepis się przyda... sam teraz muszę "lecieć" do rzeźnika i dzisiaj nakręcić kiełbasy :) Pozdrawiam !Wesołych Świąt !
marysia11082 11 kwietnia 2017
Wzajemnie miłych świąt przy suto zastawionym stole i w gronie najbliższych.
Składniki
  • 2 kg łopatki
  • 1 kg podgardla
  • 2 łyzki soli
  • 5 łyżek majeranku
  • 5-10 ząbków czosnku
  • 3 łyzki pieprzu
  • 0,5 litra wody
  • jelita wieprzowe
Składniki