Biała kaszanka na kaczce.

Biała kaszanka na kaczce.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej i jęczmiennej z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, przypraw i mięsa z kaczki.

Składniki

  • porcja rosołowa z kaczki (kaczka bez nóg i fileta)
  • skwarki z kaczych skórek
  • kasza gryczana 3 szklanki
  • kasza jęczmienna 3 szklanki
  • woda 12 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • ostry sos z papryczek 200 ml
  • jelita wieprzowe 28-32 4 m
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 mała łyżeczka
  • papryka mielona słodka 1 mała łyżeczka
  • suszony lubczyk 1 garść
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wymyte mięsa gotujemy w 12 szklankach osolonej wody do miękkości mięs.

  2. Mięsa studzimy.

  3. Oddzielamy mięso od kości i rozdrabniamy nożem.

  4. Wywar (rosół) z gotowania mięs przecedzamy przez sitko.

  5. Dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), ostry sos z papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się.

  6. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze.

  7. Cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.

  8. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

  9. Kasza po 30 minutach parzenia w przykrytym garnku.

  10. Studzimy, mieszamy kasze.

  11. Po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

  12. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

  13. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie.

  14. Wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

  15. Gotową kaszankę smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, kilkakrotnie przewracając ją do momentu ładnego zarumienienia się.

  16. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

grazka950 27 października 2017
pewna ilość wody wyparuje podczas gotowania,czy należy ją uzupełnić do 12 szklanek?
kuchmariola63 29 października 2017
Ja daję 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Do gotowania mięs można dać 13-14 szklanek wody, ale po ugotowaniu... Czytaj całość »
Ja daję 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Do gotowania mięs można dać 13-14 szklanek wody, ale po ugotowaniu się mięs trzeba wziąć tylko po 2 szklanki rosołu na 1 szklankę kaszy.
bozka44 21 stycznia 2018
Super. Moze dalabym tylko nieco wiecej mieska i skwarek. Ale super !!
Składniki
  • porcja rosołowa z kaczki (kaczka bez nóg i fileta)
  • skwarki z kaczych skórek
  • kasza gryczana 3 szklanki
  • kasza jęczmienna 3 szklanki
  • woda 12 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • ostry sos z papryczek 200 ml
  • jelita wieprzowe 28-32 4 m
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 mała łyżeczka
  • papryka mielona słodka 1 mała łyżeczka
  • suszony lubczyk 1 garść
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
Składniki