Biała kaszanka.

Biała kaszanka.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Biała kaszanka zrobiona z kaszy jęczmiennej i gryczanej, na mięsie z wieprzowej golonki, kaczki i kurczaka.

Składniki

  • Surowiec:
  • porcja rosołowa z kaczki
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • mięso z golonki
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • sos z ostrych papryczek 100 ml
  • jelita wołowe proste 1,5 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki stołowe
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

    Wymyte porcje rosołowe i mięso z golonki gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem.

  2. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy sos z papryk, opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie,

  3. Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

  4. Studzimy kasze.

  5. Po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

  6. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 40 minut.

  7. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

  8. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 14 września 2019
Jestes najlepsza na smakerze i nie tylko! Tak kusisz, ze musze zrobic.
Składniki
  • Surowiec:
  • porcja rosołowa z kaczki
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • mięso z golonki
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • sos z ostrych papryczek 100 ml
  • jelita wołowe proste 1,5 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki stołowe
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
Składniki