Biała domowa kiełbasa

Przepis dnia 2016-03-22
Biała domowa kiełbasa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Obserwator
Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne, Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi, znanej wszystkim na Smakerze jako goramarcina1. Podaję linka do oryginału (https://smaker.pl/przepis-biala-kielbasa-wlasnej-roboty,106267,goramarcina1.html ). Zrobiłem w połowy składników a i tak wyszło sporo. Uwaga: należy kupić niezbyt chude mięsa, wtedy kiełbasa będzie bardziej zwarta. Ważny jest też czas wyrabiania. Polecam , Ale skoro to przepis Wiesi więc nie muszę chyba nikogo do niego przekonywać.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg świeżego tłustego boczku
  • pół kg karkówki
  • 52 g peklosoli
  • pół główki czosnku
  • łyżeczka płaska mielonego pieprzu
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 350 ml bardzo zimnej wody
  • osłonki (jelita) do napełnienia

Przygotowanie

  1. Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.

    Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).

  2. Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
    Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.

    Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.

Komentarze do przepisu (13)

Futka 18 marca 2016
Mniamusie <3 Przepis od Pani Wiesi też muszę wypróbować :)
GREGORHSPEED 19 marca 2016
Bosskie <3
ciacho50 19 marca 2016
Wspaniała kiełbaska i bez konserwantów :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg świeżego tłustego boczku
  • pół kg karkówki
  • 52 g peklosoli
  • pół główki czosnku
  • łyżeczka płaska mielonego pieprzu
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 350 ml bardzo zimnej wody
  • osłonki (jelita) do napełnienia
Składniki