Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pora na kolejne szaleństwa w kuchni. Bardzo bezmięsne danie, o bardzo apetycznym wyglądzie, z nieziemsko wdzięcznymi boczniakami. Jakiś czas temu rozpisywałem się o ich właściwościach nie tylko odżywczych, ale też leczniczych. Natomiast ich struktura pozwala czarować z nich cuda. Pulpety są aromatyczne i bardzo delikatne. Można je podać z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza, ziemniaki, czy jak w moim przypadku, makaron. Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam. <AG>

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidor z czosnkiem i bazylią
  • ½ bułki poznańskiej
  • 1 jajko
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Ksylitol
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Razem z posiekaną cebulą i przyprawą smażymy na oleju, często mieszając. Studzimy, mielimy na średnich oczkach z bułką.

    Następnie wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.



    W rondelku szklimy cebulę, zalewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy passatę, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Dodajemy pulpety, podgrzewamy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
kuchmariola63 09 maja
Ciekawy pomysł na pulpety :)
Facet_w_kuchni 18 maja
Ostatnio przesiadłeś się na dania bezmięsne. To wtręt? Od czasu do czasu też lubię... Czy może kierunek na... Czytaj całość »
Ostatnio przesiadłeś się na dania bezmięsne. To wtręt? Od czasu do czasu też lubię... Czy może kierunek na inne dania? Nie można im jednak odmówić uroku na talerzu a pewnie i smaku... :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidor z czosnkiem i bazylią
  • ½ bułki poznańskiej
  • 1 jajko
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Ksylitol
  • Sól, pieprz
Składniki