Bezglutenowy sos musztardowy

Bezglutenowy sos musztardowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Polecam mój przepis na najprostszy na świecie sos musztardowy. Jest bezglutenowy dzięki mące kukurydzianej, dzięki której sos też uzyskanie taki fajny kolor, ale z powodzeniem można użyć mąki pszennej. Do tego sosu polecam musztardę sarepską, która najbardziej pasuje do tego sosu. Proporcje dla 3 osób.

Składniki

  • 25 g masła
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy stworzy się pewnego rodzaju zasmażka to dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dolewamy mleko i mieszamy. Grzejąc na średnim ogniu cały czas mieszamy, aż całość zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy dwie łyżeczki musztardy, mieszamy, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy i gotowe. Z tej proporcji sos jest gęsty, o konsystencji majonezu. Jeżeli chcemy mieć sos trochę rzadszy to możemy dolać trochę więcej wody lub mleka.

    To jest idealny sos do jajek na twardo, ale też pasuje do mięs. Serdecznie polecam i życzę smacznego :-)

Składniki
  • 25 g masła
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
Składniki