Bezglutenowe placki ziemniaczane

Bezglutenowe placki ziemniaczane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na przepyszne i chrupiące placki ziemniaczane w wersji bezglutenowej, bez użycia mąki pszennej. Dzięki mące kukurydzianej uzyskują piękny złocisty kolor, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • ok. 8-9 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli, spora ilość pieprzu
  • tłuszcz do smażenia
  • gęsta śmietana, cukier

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar wody odlewamy.

    2. Podobnie cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy całe jajko, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, mieszamy.

    3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, np. olej kokosowy i smażymy po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.

    Podajemy np. ze śmietaną lub z cukrem lub z innymi dodatkami.

    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 14 grudnia 2019
Placki? Ależ oczywiście, zawsze i wszędzie i pod każdą postacią ;) Pycha, mniam, mniam :)
Kawa-z-mlekiem 14 grudnia 2019
W czasie montowania filmiku tak mi się znów tych placków zachciało, że trzeba się zabrać za obieranie... Czytaj całość »
W czasie montowania filmiku tak mi się znów tych placków zachciało, że trzeba się zabrać za obieranie ziemniaków :-)
Nevermore 14 grudnia 2019
U mnie wczoraj były placki. Tak się najedliśmy, że dziś rano tylko lekkie śniadanko było ;)
Placki... Czytaj całość »
U mnie wczoraj były placki. Tak się najedliśmy, że dziś rano tylko lekkie śniadanko było ;)
Placki uzależniają i to bardzo :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. 8-9 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki bezglutenowej np. kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli, spora ilość pieprzu
  • tłuszcz do smażenia
  • gęsta śmietana, cukier
Składniki