Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na moją i Mani kolejną comiesieczną miesięcznice ku pamięci naszego poznania 13 - stego Zamiast ciasta , pyszna pizza bezglutenowa z mąki kukurydzianej (z własnej uprawy kukurydza ) z dodatkiem wcześniej parzonego siemienia lnianego, soli , sera salami i warzyw (selera, pomidora) oraz sałatki z liści kapusty sarepskiej . Przyznam że pizza idealna wyszła jak zawsze i bardzo smaczna !!! ️
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 544
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 544
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Do wypieku możemy wykorzystać dowolną kukurydzę np, stare odmiany kukurydzy indian północnej czy południowej ameryki, są znacznie smaczniejsze niż żółta kukurydza tradycyjna. W tym celu mielimy kukurydzę np. w młynku do kawy. Oczywiście można też wykorzystać kupną , zwyczajną mąkę kukurydzianą.
Siemię lniane uprzdnio lekko zagotowujemy w pół szlanki wody aby póściło "klej" , gdy póści klej będzie miało konsystencję "glutowatą" i tą masę właśnie wlewamy do przygotowanej w misce mąki kukurydzianej razem , dokładnie wymieszując z dodatkie odrobiny soli i pozostałej wody. Tak powstałą masę ciastową układamy na formę / blachę ...
Gdy już ciasto jest na blasze nakładamy najpierw ser a potem upragnione warzywa czy owoce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez minimum 20 minut. Gdy pizza jest gotowa można ją udekorować sałatką z listków kapusty sarepskiej , róż lub innej zieleniny. Pizza dzięki dodaniu sparzonego siemienia lnianego w konsystencji swej bardzo zwarta a jednocześnie miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz . Jest idealna i się nie kruszy :)