Belgijskie naleśniki

Belgijskie naleśniki
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Aromatyczne naleśniki z niespodzianką w środku :)

Składniki

  • mleko, 300ml
  • mąka, 2 szklanki
  • cukier, 2 łyżki
  • sól, szczypta
  • jajka, 3 szt
  • otarta skórka z całej pomarańczy lub cytryny
  • roztopione masło, 7dkg
  • duże, twarde jabłko, 1szt
  • pół łyżeczki cynamonu + łyżka cukru + łyżka masła do podsmażenia jabłka
  • cukier puder do posypania naleśników

Przygotowanie

  1. Z mleka, mąki, jaj, cukru i soli miksujemy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny, roztopione i schłodzone masło i mieszamy.

  2. Jabłko obieramy i myjemy, dzielimy na 2 połówki, wydrążamy gniazda z nasionami i kroimy w okrągłe plastry 0,5 cm. Cynamon mieszamy z 2 łyżkami cukru, obtaczamy w tym jabłka i smażymy na łyżce masła.

  3. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, wylewamy ciasto na patelnię, rozprowadzamy cienko po całej powierzchni, na środek nakładamy plaster jabłka i polewamy go odrobiną ciasta, by go przykryć. Smażymy na rumiano z obu stron. Można oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

irma 13 kwietnia 2011
Lubię takie smaki, tylko do ciasta naleśnikowego zamiast mleka dałabym kefir lub maślankę, wtedy naleśniki... Czytaj całość »
Lubię takie smaki, tylko do ciasta naleśnikowego zamiast mleka dałabym kefir lub maślankę, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste. W ulubionych.
patusia5 13 kwietnia 2011
Na pewno kiedyś wypróbuję z maślanką :) Dzięki IRMO za podpowiedź!!
Afrulu 14 kwietnia 2011
Tęż takie robię,są pyszne.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mleko, 300ml
  • mąka, 2 szklanki
  • cukier, 2 łyżki
  • sól, szczypta
  • jajka, 3 szt
  • otarta skórka z całej pomarańczy lub cytryny
  • roztopione masło, 7dkg
  • duże, twarde jabłko, 1szt
  • pół łyżeczki cynamonu + łyżka cukru + łyżka masła do podsmażenia jabłka
  • cukier puder do posypania naleśników
Składniki