Beef Stroganoff z boczniakami i pieczarkami.

Beef Stroganoff z boczniakami i pieczarkami.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Bardzo szybkie do zrobienia danie obiadowe z wołowiny. Zrobisz je w 10 minut. W mojej wersji beef Stroganoff jest z dodatkiem boczniaków i pieczarek. Pyszne połączenie, które bardzo Wam polecam. Aby wołowina była bardzo smaczna trzeba poddawać ją obróbce termicznej bardzo krótko lub gotować kilka godzin. Osobiście lubię kiedy mięso smażymy krótko i jest ono soczyste i kruche.

Składniki

  • 700 g wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 400 g boczniaków i pieczarek lub samych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki brandy opcjonalnie
  • około 1/4 szklanki bulionu wołowego lub wody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.

    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła i podsmażyć pokrojoną w kostkę lub plasterki wołowinę. Wołowinę smażyć w dwóch partiach, po obu stronach do momentu aż ładnie się podsmaży i zbrązowieje. Około 2 minuty z każdej strony.

  2. Podsmażoną wołowinę zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oliwy i masła. Cebulkę i pieczarki usmażyć na gorącym tłuszczu. Do pieczarek dodać tymianek oraz pieprz.

  3. Kiedy cebulka się zeszkli a grzyby podsmażą można podlać je Brandy i chwilę jeszcze smażyć aby odparował alcohol. Następnie grzyby podlać bulionem i na patelnię przełożyć podsmażoną wcześniej wołowinę.

  4. Całość doprawić solą do smaku i ściągnąć z grzania. Do potrawy dodać śmietanę oraz musztardę i dobrze wymieszać. Całość ponownie zagotować i jak tylko potrawa się zagotuje zdjąć ją z grzania.

  5. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

    Smacznego!

Składniki
  • 700 g wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 400 g boczniaków i pieczarek lub samych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki brandy opcjonalnie
  • około 1/4 szklanki bulionu wołowego lub wody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
Składniki