Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bazyliowy chłodnik"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 139
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4957
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 139
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4957
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Część odłóż do dekoracji. Resztę drobno poszatkuj lub utrzyj w moździerzu. Pomidory opłucz, osusz, zetnij czapeczki. Ostrożnie wydrąż miąższ, pozostawiając grubsze ścianki pomidorowych miseczek.
Z miąższu pomidorów odrzuć pestki i posiekaj go. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Wymieszaj z posiekanymi pomidorami, rozłóż na spód przygotowanych miseczek.
Jogurt naturalny wymieszaj starannie ze śmietaną. Dodaj rozdrobnione listki bazylii. Dopraw zielonym sosem tabasco, sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, bazyliowym pesto, solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Odstaw do schłodzenia.
Pieczywo tostowe (najlepiej pszenne) zrumień na suchej patelni lub opiecz w tosterze. Pokrój w kosteczkę. Wydrążone pomidory napełnij zimnym chłodnikiem. Podawaj z grzankami i odłożoną bazylią.
czas ok. 15 min; porcja – 190 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety