Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bazyliowe ravioli z ricottą"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Składniki
Farsz: na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy ostygną, dodaj oba sery. Wymieszaj, przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: pokrojoną bazylię oraz natkę zmiksuj z jajkami oraz żółtkami. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wyrób ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj porcjami. Radełkiem wytnij kwadraty. Na co drugim kwadracie połóż trochę farszu, nakryj pustym kwadratem, mocno sklej boki pierożków.
Zagotuj osoloną wodę, wrzuć ravioli i gotuj 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane sosem pomidorowym.
Sos: pomidory natnij na krzyż, sparz i drobno pokrój. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż pomidory i duś, aż powstanie gładki sos. Wsyp posiekaną bazylię, przypraw solą, pieprzem oraz ew. szczyptą cukru.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie