Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi

Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczne, niezwykle aromatyczne, zielone pesto z orzechami włoskimi, bazylią i czeskim serem owczym.

Składniki

  • 2 drzewka bazylii
  • 50 g sera Jadel
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g orzechów włoskich
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Listki bazylii oberwane z dwóch drzewek myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsze kawałki.

    Orzechy włoskie prażymy na patelni.

    Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Następnie do naczynia przekładamy posiekane listki bazylii, uprażone orzechy włoskie, starty Jadel, pokrojone 2 ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko chwilę miksujemy za pomocą blendera.

    Następnie cały czas miksując dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z ulubionym makronem. Pesto świetnie komponuje się z penne pełnoziarnistym.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

Ewus71 07 sierpnia 2014
Bardzo to apetycznie wygląda
Przyznam się ze przepisu na takie danie jeszcze nie miałam a, koniecznie... Czytaj całość »
Bardzo to apetycznie wygląda
Przyznam się ze przepisu na takie danie jeszcze nie miałam a, koniecznie wypróbuję .Przede wszystkim jest szybkie w wykonaniu a o to tu chodzi,Gratuluję pomysłów ...
Konto usunięte 07 sierpnia 2014
Pesto z prażonymi orzechami robiłam , ale z bobu. Twój pomysł koniecznie muszę wypróbować.
BEATA1978 21 sierpnia 2014
Doskonałe :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 drzewka bazylii
  • 50 g sera Jadel
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g orzechów włoskich
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Składniki